Home » Blog » 5 jaar geen onroerende voorheffing betalen?

Nieuws

5 jaar geen onroerende voorheffing betalen?

Nieuws

09 november 21

3 min. leestijd

Het valt niet te ontkennen: CLT is een duurder bouwmateriaal dan klassiekers als beton en staal. Waarom zou je er dan in hemelsnaam voor kiezen?

Omdat CLT eigenlijk ook het goedkoopste bouwmateriaal is.

Een woning optrekken uit CLT gaat niet alleen razendsnel, waardoor je minder betaalt aan arbeidsuren. CLT is ook een heel dankbaar materiaal om mee te werken: super isolerend en nauwkeurig tot op de millimeter. Daardoor bouw je bijna-energieneutraal (BEN) en hoef je maar liefst 5 jaar geen onroerende voorheffing te betalen op je nieuwbouwwoning.

Wat is onroerende voorheffing ook al weer?

Onroerende voorheffing wordt vaak in één adem genoemd met kadastraal inkomen (KI). Toch zijn ze eigenlijk niet hetzelfde. Onroerende voorheffing is de belasting die je betaalt op je onroerend goed. Die belasting wordt berekend op basis van je kadastraal inkomen: het gemiddelde netto-inkomen dat je zou verdienen, moest je je huis een jaar lang verhuren.

 

Geen onroerende voorheffing betalen, hoe dan?

Om milieuvriendelijk en duurzaam bouwen aan te moedigen, worden sinds aanslagjaar 2009 premies voor energiezuinig bouwen aangeboden. Na een renovatie, of bij de oplevering van je huis, krijg je een energieprestatiecertificaat, ook ‘EPC Bouw’. Hierin vind je onder meer het E-peil van je woning. Dat is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe hoger je premie. Heeft je woning een E-peil van minder dan 20? Dan ben je 5 jaar lang volledig vrijgesteld van onroerende voorheffing.

 

CLT scoort laag en dat is goed!

Met een gemiddeld E-peil van 15, scoren CLT-woningen lager dan om het even welk ander bouwmateriaal. Dat komt door de algemene luchtdichtheid van CLT-wanden, en de nauwkeurigheid waarmee ze gemonteerd kunnen worden. Daarnaast is kruislaaghout ook een goede vochtregelaar. Bij te hoge luchtvochtigheid wordt overtollig vocht in het hout opgeslagen. Te droge lucht? Dan laat je CLT-wand dat vocht weer vrij. Zo voorkom je schimmelvorming en heeft je woning het hele jaar door een gezond en aangenaam binnenklimaat. Ook het draagvermogen van CLT is enorm: je kan ermee tot 6 meter overbruggen zonder enige steunmuren. Daarnaast zijn de muren ook een heel stuk dunner dan die uit traditionele materialen. Op die manier verkrijg je gemiddeld 10% meer bewoonbare oppervlakte.

Dunne muren, isoleren die wel goed?

De muren van een CLT-woning zijn dunner dan gewoonlijk. Je zou dus kunnen denken dat ze daarom ook minder isolerend werken, maar daar is niets van aan: CLT-woningen behalen mooie resultaten bij blowerdoortesten. Tijdens die luchtdichtheidstest wordt een gebouw zowel aan onderdruk als overdruk blootgesteld. Op die manier worden natuurlijke weersomstandigheden nagebootst en kan je nagaan of er ergens warmteverlies is.
Wat blijkt? CLT-woningen hebben minimale luchtlekken. Ze leveren topprestaties op vlak van isolatie, energiezuinigheid, ventilatie en energieprestatie. Dat resulteert op zijn beurt weer in een lage EPC-score, ook wel de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Je bespaart dus niet alleen op je onroerende voorheffing, maar ook op je energiefactuur.

Helemaal enthousiast over CLT? Super, want dat zijn wij ook!

We hebben een groot aanbod aan instapklare CLT-woningen. Welke wordt jouw nieuwe thuis?

Bekijk het aanbod

Laatste nieuws

Benieuwd naar wat we allemaal doen? We houden je op de hoogte via onze blogpagina.

Nieuws

Drie keer genomineerd

Bij HRB zijn we goed gegroeid en dat bleef niet onopgemerkt: we werden niet voor één, twee, maar wel drie ondernemersprijzen genomineerd.

11 januari 2022
CLT

De voordelen van een CLT-bouw

Duurzaam en milieubewust bouwen? Ontdek de 5 reden waarom CLT dé milieuvriendelijkste bouwmethode is bij uitstek.

17 november 2021
CLT

CLT voor architecten

Wil je je spaargeld veilig, maar optimaal laten renderen? Dan is investeren in vastgoed een slimme beslissing. Lees hier waarom.

15 november 2021