Home » Blog » 5 reden waarom je milieubewust bouwt met CLT

Nieuws

5 reden waarom je milieubewust bouwt met CLT

CLT

11 augustus 21

2 min. leestijd

De klimaatopwarming tegengaan moeten we allemaal samen doen. Door minder afval te produceren, energie-efficiënter te leven en meer gebruik te maken van duurzame materialen. Die nieuwe gewoontes kunnen we toepassen in ons dagelijks leven, maar het is belangrijk om deze filosofie ook door te trekken naar hoe we wonen. Bijvoorbeeld door met hout te bouwen, meer bepaald met CLT. Hier lees je waarom. 

1.    CLT is een hernieuwbaar bouwmateriaal

Mits er een duurzaam bosbeheer in acht wordt gehouden, is hout een onuitputtelijke grondstof. Een duurzaam bosbeheer impliceert dat er een positieve balans is tussen het rooien van bomen en het opnieuw aanplanten ervan. 

CLT of Cross Laminated Timber zijn kruislings verlijmde houten panelen. Deze panelen worden vervaardigd in Oostenrijkse fabrieken. In het kader van de productie van CLT wordt streng toegekeken op dat duurzame bosbeheer: er worden meer bomen aangeplant dan er worden gekapt. 

 

2.    CLT-bouw is zero waste

Bij de productie van CLT gaat niets verloren: 75 procent van een gekapte boom wordt gebruikt voor CLT-elementen, de overige 25 procent wordt verzaagd tot pellets of biomassa. Deze worden op hun beurt gebruikt om groene energie op te wekken. 
Ook omdat een CLT-woning tot op de millimeter perfect wordt uitgetekend en de geprefabriceerde panelen op de werf worden gemonteerd, wordt er afvalvrij gebouwd. 

3.    Optioneel geen nood aan extra afwerking

Een CLT-wand heeft een grote esthetische waarde. Daarom kan je hem, als je dat wenst in je woning, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant onbekleed laten. De productie kan in verschillende afwerkingsklassen. In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen drie klassen: zichtkwaliteit, industriekwaliteit en inbouwkwaliteit.
Er kan dus wand per wand en zijde per zijde gekozen worden welke uitstraling uw wand in uw woning krijgt. Er zijn dus geen andere producten of materialen meer nodig die milieuvervuilend zijn.

 

4.    CLT-bouw is CO2-neutraal

Eerst enkele cijfers: de betonproductie is wereldwijd verantwoordelijk voor bijna 8 procent van de CO2-uitstoot. Ter vergelijking: de luchtvaart neemt maar 3 procent voor haar rekening.

Met hout bouw je dan weer CO2-neutraal. Hoe dat komt? De bomen waaruit het hout vervaardigd wordt halen schadelijke CO2 uit de lucht, ze gelden dus als opslagplaats voor CO2. Het is bekend dat een hoge CO2-uitstoot de opwarming van de aarde bevordert. Door te bouwen met hout en dus de uitstoot te beperken, roep je dit fenomeen een halt toe. 

 

5.    CLT isoleert beter dan beton en staal

Met CLT bouw je uiterst nauwkeurig en bijgevolg luchtdicht, hierdoor bereik je zeer goede isolatiewaarden. CLT zorgt ervoor dat de temperatuur in je woning beter op peil blijft. Door CLT te combineren met milieuvriendelijke energietoepassingen als zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp haal je het E-peil van je woning makkelijk omlaag. Met tal van bijkomende voordelen. Met een energieprestatieniveau van E15 hoef je de eerste vijf jaar bijvoorbeeld geen onroerende voorheffing te betalen.

 

Benieuwd naar onze duurzame bouwprojecten?
Bekijk de projecten op onze website of neem contact op voor meer informatie!

Contact opnemen

 

Laatste nieuws

Benieuwd naar wat we allemaal doen? We houden je op de hoogte via onze blogpagina.

Nieuws

Drie keer genomineerd

Bij HRB zijn we goed gegroeid en dat bleef niet onopgemerkt: we werden niet voor één, twee, maar wel drie ondernemersprijzen genomineerd.

11 januari 2022
CLT

De voordelen van een CLT-bouw

Duurzaam en milieubewust bouwen? Ontdek de 5 reden waarom CLT dé milieuvriendelijkste bouwmethode is bij uitstek.

17 november 2021
CLT

CLT voor architecten

Wil je je spaargeld veilig, maar optimaal laten renderen? Dan is investeren in vastgoed een slimme beslissing. Lees hier waarom.

15 november 2021