Home » Blog » CLT-bouw, is dat wel brandveilig?
Nieuws

CLT-bouw, is dat wel brandveilig?

CLT

10 maart 21

2 min. leestijd

Een CLT-bouw is een houten constructie. Wij krijgen dan ook heel vaak de vraag, is zo’n woning wel brandveilig?
Met een gerust hart kunnen we stellen: een CLT-constructie is 2.5 maal brandveiliger dan een traditionele bouw. De brandveiligheid van een gebouw bekijken we op het niveau van stabiliteit. Wanneer begeeft een constructie het onder hoge temperaturen?

–     VUURZEE?     

Hout heeft de reputatie zeer brandbaar te zijn. Maar denk eens even terug aan de foto’s van de bosbranden in Portugal die een jaar lang aanhielden. Wat bleef er na de vuurzee nog over van de bossen? De stammen van de bomen.
Hoe komt dat? Omdat hout verkoolt. Wanneer dat gebeurt, wordt de zuurstof uit de vlammen genomen en dooft het vuur. Met andere woorden: des te meer verkoling, des te minder de schade aan de stabiliteit van het gebouw.

 

     Brandveilig tot 2000 graden     

Wanneer begeeft een CLT-constructie het dan wel? Wanneer de lijm tussen de verschillende houtlagen van de panelen begint te lossen. Dit fenomeen treedt op bij 2000 graden.
Een baksteen barst bij 1000 graden en ook staal smelt bij dezelfde temperatuur. De betonnen structuren van een traditioneel gebouw zullen bij een brand dus veel sneller begeven omdat de wapeningen wegsmelten. 

 

Een CLT-constructie garandeert tot de helft van zijn inertie. Dus zolang de helft van het gebouw niet is opgebrand, blijft het staan.

Jeffry Van den Bulck (CEO)
Bekijk ons divers aanbod!

Benieuwd naar onze projecten?

6% BTW mogelijk
Uitverkocht
Dessel, Broekstraat

Huis

Broekstraat

Volledig afgewerkte, instapklare eengezinswoningen met 3 tot 5 slaapkamers. Op een boogscheut van het centrum van Dessel, zeer centraal gelegen …

Lees meer