Home » Blog » CLT-bouw, is dat wel brandveilig?

Nieuws

CLT-bouw, is dat wel brandveilig?

CLT

10 maart 21

1 min. leestijd

Een CLT-bouw is een houten constructie. Wij krijgen dan ook heel vaak de vraag, is zo’n woning wel brandveilig?
Met een gerust hart kunnen we stellen: een CLT-constructie is 2.5 maal brandveiliger dan een traditionele bouw. De brandveiligheid van een gebouw bekijken we op het niveau van stabiliteit. Wanneer begeeft een constructie het onder hoge temperaturen?

–     VUURZEE?     

Hout heeft de reputatie zeer brandbaar te zijn. Maar denk eens even terug aan de foto’s van de bosbranden in Portugal die een jaar lang aanhielden. Wat bleef er na de vuurzee nog over van de bossen? De stammen van de bomen.
Hoe komt dat? Omdat hout verkoolt. Wanneer dat gebeurt, wordt de zuurstof uit de vlammen genomen en dooft het vuur. Met andere woorden: des te meer verkoling, des te minder de schade aan de stabiliteit van het gebouw.

 

     Brandveilig tot 2000 graden     

Wanneer begeeft een CLT-constructie het dan wel? Wanneer de lijm tussen de verschillende houtlagen van de panelen begint te lossen. Dit fenomeen treedt op bij 2000 graden.
Een baksteen barst bij 1000 graden en ook staal smelt bij dezelfde temperatuur. De betonnen structuren van een traditioneel gebouw zullen bij een brand dus veel sneller begeven omdat de wapeningen wegsmelten. 

 

“Een CLT-constructie garandeert tot de helft van zijn inertie. Dus zolang de helft van het gebouw niet is opgebrand, blijft het staan.”

Jeffry Van den Bulck (CEO)

Bekijk ons divers aanbod!

Benieuwd naar onze projecten?

Laatste nieuws

Benieuwd naar wat we allemaal doen? We houden je op de hoogte via onze blogpagina.

Nieuws

Drie keer genomineerd

Bij HRB zijn we goed gegroeid en dat bleef niet onopgemerkt: we werden niet voor één, twee, maar wel drie ondernemersprijzen genomineerd.

11 januari 2022
CLT

De voordelen van een CLT-bouw

Duurzaam en milieubewust bouwen? Ontdek de 5 reden waarom CLT dé milieuvriendelijkste bouwmethode is bij uitstek.

17 november 2021
CLT

CLT voor architecten

Wil je je spaargeld veilig, maar optimaal laten renderen? Dan is investeren in vastgoed een slimme beslissing. Lees hier waarom.

15 november 2021