Home » Blog » CLT voor architecten

Nieuws

CLT voor architecten

CLT

15 november 21

2 min. leestijd

Heb jij al alle voordelen ontdekt van een ontwerp in CLT? CLT (of Cross Laminated Timber) is het bouwmateriaal van de toekomst en biedt tal van voordelen voor je klant, maar ook voor jou als architect. Wij vroegen Jesse Mampay, architect bij Inarto Architecten, naar zijn ervaring met CLT.

Eindeloze mogelijkheden

Met CLT zijn de architecturale mogelijkheden eindeloos. “Voor ons als architecten is CLT een dankbaar product. Zowel constructief als esthetisch kunnen wij alle wensen van onze klant in een ontwerp gieten. Zo kunnen we onze klanten op maat laten bouwen.”

“CLT heeft er geen beperkingen qua gevelbekleding. Je kan je gevel laten afwerken met gevelstenen, hout, crepi … Als architect kunnen we de warme sfeer van de houtbouw laten terugkomen in het interieur van onze klanten. Met een mooie accentmuur kunnen onze klanten zien hoe hun woning is opgebouwd.”

 

Maatvast en groot draagvermogen

Ook van uitzetten, krimpen of vervormen is er geen sprake. “CLT is maatvast. Met CLT-panelen voeren we jouw ontwerp tot op de millimeter uit.” Eventuele problemen kunnen we samen oplossen in het voortraject. Bovendien is het draagvermogen van een CLT-paneel enorm groot. Zo kan je als architect tot 6 meter overbruggen zonder steunmuren. Dat betekent dat je gemiddeld 10% meer ruimte hebt om mee te werken in je ontwerp.

Sneller resultaat

Een woning met CLT-wanden is tot 6 maanden sneller afgewerkt dan een klassieke bouwwerf. Dat betekent dat jouw ontwerp als architect sneller gerealiseerd wordt. Zo kan je dus meer projecten op kortere tijd afronden.

Alle ramen, deuren, poorten, wanden … kunnen op voorhand worden besteld. Je kan het volledige interieur van je klant in de voorstudie uitwerken. Zo wordt de foutenmarge tot een minimum beperkt en kan je tijd besparen.

Duurzaam ontwerpen en bouwen

“Duurzaam bouwen is voor ons als architect prioritair. Een partner die met CLT kan werken is voor ons altijd een pluspunt. Zo kunnen we samen een groener leefmilieu realiseren.” CLT is namelijk ook luchtdicht en werkt isolerend. Zo minimaliseer je energieverlies. 

Verder gaat bij de productie van een CLT-woning geen hout verloren. 75% van de boom wordt gebruikt voor de productie van CLT-panelen. De overige 25% wordt verwerkt tot biomassa of pellets.

Bovendien heb je voor de bouw van een CLT-woning tot vier keer minder transport nodig tot aan de werf. De CO2-uitstoot van het hele proces ligt zo aanzienlijk lager dan bij traditionele bouwmethodes.

Samenwerken met HRB

HRB als partner voor jouw project

HRB realiseert woonprojecten op maat. Als residentiële projectontwikkelaar zijn wij de ideale partner om jouw ontwerp tot in de puntjes uit te voeren. Wij nemen alle aspecten van het bouwproces op ons. We brengen jouw ontwerp tot leven. 

Daarnaast kunnen ook particulieren beroep doen op HRB als bouwpartner. Heb je een bouwgrond maar weet je niet waar te beginnen, of heb je het bouwplan al helemaal laten uittekenen? We hebben de expertise in huis en helpen je van A tot Z bij het realiseren van jouw droomwoning!

Wil jij als architect ook samenwerken met HRB? 

Neem contact op

Laatste nieuws

Benieuwd naar wat we allemaal doen? We houden je op de hoogte via onze blogpagina.

CLT

De voordelen van een CLT-bouw

Duurzaam en milieubewust bouwen? Ontdek de 5 reden waarom CLT dé milieuvriendelijkste bouwmethode is bij uitstek.

17 november 2021
CLT
Nieuws

5 jaar geen onroerende voorheffing betalen?

Kom te weten hoe je 5 jaar lang vrijgesteld kan worden van onroerende voorheffing.

09 november 2021
CLT veilig
CLT

Bij correcte toepassing rot CLT niet

Vanuit HRB willen we reageren op het nieuws uit Sint-Truiden en onze klanten gerust stellen: bij een correcte toepassing rot CLT niet.

07 juli 2021