Home Blog CLT Hoe sterk is CLT?
Nieuws

Hoe sterk is CLT?

CLT

13 maart 21

2 min. leestijd

CLT of Cross Laminated Timber wordt vervaardigd uit houten lamellen die onder hoge druk kruiselings verlijmd worden tot massieve panelen. Het hout dat wordt gebruikt is voornamelijk vurenhout, afkomstig van de fijnspar en dennenhout.

Gemiddeld worden er 5 tot 9 houtlagen gebruikt voor een paneel. Het aantal houtlagen hangt af van de toepassing van de panelen. Zo wordt de dikte onder meer aangepast naargelang de toepassing van het paneel of naargelang het aantal inkepingen die erin gefreesd worden. De structuur van een CLT-woning wordt namelijk volledig geprefabriceerd waardoor er reeds in de fabriek frezingen worden voorzien voor bijvoorbeeld elektriciteit en water.

 

     ONBUIGZAME STRUCTUUR CLT     

De kruiselingse verlijming zorgt voor een onbuigzame structuur, waardoor CLT bestand is tegen zware spanningen die tegelijkertijd in verschillende richtingen worden uitgeoefend. Dit zorgt ervoor dat CLT in staat is om een zware dakconstructie te ondersteunen. Met andere woorden: CLT is even sterk als beton.

     GROTERE BEWOONBARE OPPERVLAKTE     

En in feite is het zelfs sterker, want een CLT-constructie is 7 tot 10 keer lichter dan een betonnen constructie die hetzelfde gewicht ondersteunt. Dit heeft als rechtstreeks gevolg dat je bij een CLT-woning veel minder dikke muren nodig hebt dan bij een betonnen constructie om dezelfde last te dragen. En dat zorgt dan weer voor een veel grotere bewoonbare oppervlakte!

     HOOGBOUW     

Nog niet overtuigd van de kracht van CLT? Bekijk dan eens de Mjøsa Tower in Brumunddal vlakbij Oslo. Dit is het hoogste houten gebouw ter wereld, een appatementencomplex van maar liefst 18 verdiepingen, EN het is volledig opgetrokken uit CLT. Een CLT-bouw is een droge, massieve en zelfdragende constructie die zorgt voor een groot draagvermogen, ook voor horizontale lasten. Dat maakt het uitermate geschikt voor hoogbouw, maar dus even goed ook voor gezinswoningen. 

 

Meer nieuws

Gerelateerde nieuwsberichten

Energiezuinige woning
Bouwen met HRB
Sleutel-op-de-deur woning
Jorgo en An – Energiezuinig bouwen met CLT

Jorgo en An zochten wilden een energiezuinig bouwen. In HRB vonden ze een partner die hen hier volledig in ondersteunde.

Lees meer
CLT Voordelen CLT
CLT
Kies nu voor een CLT-woning en bespaar 70.000€ op 25 jaar!

Een CLT-woning is niet alleen een warme thuis, het is vastgoed dat rendeert! Spaar jij ook 70.000 euro op 25 jaar?

Lees meer
Interieurconsulente HRB
Interieuradvies
Nieuws
Nood aan een nieuw interieur?

Toe aan een nieuw interieur? HRB ontzorgt je van A tot Z. Onze interieurconsulente staat voor je klaar voor advies en begeleiding.

Lees meer