Home » Blog » De voordelen van een CLT-bouw

Nieuws

De voordelen van een CLT-bouw

CLT

17 november 21

3 min. leestijd

De meeste Belgen zijn geboren met een baksteen in hun maag. Maar wist jij dat er andere duurzame bouwmethodes zijn voor jouw droomwoning? Voor een huis in CLT (of Cross Laminated Timber) gebruiken we houten planken, die we onder hoge druk kruislings aan elkaar lijmen tot wand-, vloer- en dakpanelen. Er zijn tal van voordelen verbonden aan bouwen met CLT-panelen.

1.    Bouwen op maat

Met CLT zijn de architecturale mogelijkheden eindeloos. Zowel constructief als esthetisch kan een architect al jouw wensen in een ontwerp gieten. Ook van uitzetten, krimpen of vervormen is er geen sprake. Met CLT-panelen voeren we het ontwerp van jouw architect tot op de millimeter uit.

Verder zijn er geen beperkingen qua exterieur. Je kan je gevel laten afwerken met gevelstenen, hout, crepi… Bovendien is het draagvermogen van een CLT-paneel enorm groot. Zo kunnen we tot 6 meter overbruggen zonder steunmuren. Dat betekent dat je gemiddeld 10% meer ruimte hebt om mee te werken.

Ook het leggen van leidingen en elektriciteit verloopt vlot. Alle technieken werden in de fabriek al uitgefreesd in de houten panelen. Dankzij die uitgefreesde afwerking bespaar je niet alleen een heleboel tijd, je hebt ook heel wat minder afval op de werf.

 

2.    Sneller dan baksteen

Bouwen met CLT gaat tot 6 maanden sneller dan een klassieke bouwwerf. Een eengezinswoning staat op een paar dagen volledig recht. Op 1 à 2 weken is je woning wind- en waterdicht. Vanaf dat de montage klaar is, kan de woning tegelijk binnen en buiten verder afgewerkt worden, zo bespaar je weer een heleboel tijd.

Ramen, deuren, poorten, … worden op voorhand besteld. Het hele interieur is in de voorstudie uitgewerkt. Zo wordt de foutenmarge tot een minimum beperkt. En dat bespaart tijd.

 

3.    Bouwmateriaal van de toekomst

CLT is luchtdicht en werkt isolerend. Zo minimaliseren we het energieverlies. Verder gaat bij de productie van een CLT-woning geen hout verloren. 75% van de boom wordt gebruikt voor de productie van CLT-panelen. De overige 25% wordt verwerkt tot biomassa of pellets. Deze zero-waste attitude en het goede bosbeheer dat daaraan vooraf gaat, maken dat niet alleen uw huis, maar ook het bouwproces ervan zeer duurzaam zijn.

Daar komt nog bij dat voor de bouw van een CLT-woning tot 4 keer minder transport naar de bouwplaats nodig is. Daardoor is ook de CO2-uitstoot van het hele proces aanzienlijk lager dan bij traditionele bouwmethoden.

4.    Gezond binnenklimaat

Wonen in een CLT-woning is goed voor je gezondheid. Waterdamp wordt opgevangen in de CLT-panelen en opnieuw verspreid voor een optimale vochtigheidsgraad. Zo geniet jij als eigenaar altijd van een gezond binnenklimaat.

 

5.    Investering over tijd

Als je de prijs per vierkante meter Cross Laminated Timber vergelijkt met andere bouwmethodes is CLT nooit de goedkoopste oplossing. Maar dit prijsverschil weegt niet op tegen de aanzienlijke tijdswinst. Zo hoef je bijvoorbeeld minder werkuren of huurkosten voor een kraan of stelling te betalen.

Verder kunnen we problemen tackelen in het voortraject. Aanpassing op de werf kosten immers meer geld. Als laatste bespaar je met een CLT-woning op energiekosten én behoudt je huis beter zijn waarde dan bij andere bouwtechnieken. Daar bovenop zijn er sinds 2009 premies voor energiezuinig bouwen. CLT-woningen doen het, met een gemiddeld E-peil van 15, zo goed dat hun eigenaars maarliefst 5 jaar lang geen onroerende voorheffing moeten betalen.

HRB als jouw projectontwikkelaar

HRB realiseert woonprojecten op maat. Als residentiële projectontwikkelaar in CLT-bouw is het ons doel om jou als klant volledig te ontzorgen. We nemen alle aspecten van het bouwproces op ons. Elk project is anders. Daarom maken we onze service ook heel persoonlijk.

Daarnaast kan je ook op HRB rekenen als jouw CLT-bouwpartner. Heb je een bouwgrond maar weet je niet waar te beginnen, of ligt het bouwplan al volledig klaar? We staan je graag met raad en daad bij tijdens het realiseren van jouw droomwoning!

Contact

Nog vragen over bouwen met CLT?

Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Contact opnemen

Laatste nieuws

Benieuwd naar wat we allemaal doen? We houden je op de hoogte via onze blogpagina.

CLT

CLT voor architecten

Wil je je spaargeld veilig, maar optimaal laten renderen? Dan is investeren in vastgoed een slimme beslissing. Lees hier waarom.

15 november 2021
CLT
Nieuws

5 jaar geen onroerende voorheffing betalen?

Kom te weten hoe je 5 jaar lang vrijgesteld kan worden van onroerende voorheffing.

09 november 2021
CLT veilig
CLT

Bij correcte toepassing rot CLT niet

Vanuit HRB willen we reageren op het nieuws uit Sint-Truiden en onze klanten gerust stellen: bij een correcte toepassing rot CLT niet.

07 juli 2021