Home » Blog » Investeren in vastgoed, een slimme beslissing?

Nieuws

Investeren in vastgoed, een slimme beslissing?

Nieuws

05 mei 21

3 min. leestijd

Is investeren in vastgoed een slimme beslissing? De rente is al tijden historisch laag en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen. Dat is goed nieuws voor wie een hypothecaire lening wil afsluiten maar slecht nieuws voor wie zijn spaargeld wil laten renderen via een klassieke spaarrekening. 

Investeren in vastgoed
Lage rente? Investeer in vastgoed!

In Nederland en Duitsland zijn er al banken die een negatieve rentevoet hanteren voor hun spaarrekeningen. Belgische banken worden voorlopig nog verplicht door de overheid om een wettelijk minimumrente van 0,11 procent te handhaven. Maar mocht deze verplichting in ons land worden opgeheven, dan zullen ook wij moeten betalen om ons geld op spaarrekeningen te parkeren. 

Wie wat geld heeft gespaard, kan dus beter op zoek gaan naar alternatieven om zijn spaargeld te laten renderen. Een goed gespreide aandelenportefeuille is dan een optie. Geld beleggen kan behoorlijk wat opbrengen, maar tegelijk zijn er ook risico’s aan verbonden. Een veiliger alternatief is investeren in vastgoed.

Waarom investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed is dubbel interessant. Enerzijds genereer je huurinkomsten, anderzijds creëer je meerwaarde op lange termijn door het zogenaamde ‘hefboomeffect van een hypothecaire lening’.

Huurinkomsten zijn om te beginnen belastingvrij en zorgen op de koop toe voor een rendement dat aanzienlijk hoger is dan de rente die je via een spaarrekening ontvangt.

Investeren in vastgoed
Reken even mee

Stel, je koopt een volledig afgewerkte nieuwbouwwoning met 3 slaapkamers ter waarde van 400.000 euro. Die verhuur je al gauw voor zo’n 1.200 euro per maand. Met een investering van 400.000 euro genereer je jaarlijks 14.400 euro aan huurinkomsten, wat neerkomt op een bruto rendement van 3,6 procent. Mooi meegenomen toch? 

Investeren in vastgoed: meerwaarde creëren door te lenen

Je hebt een behoorlijke spaarpot die je graag wil laten renderen maar je wil liever niet het volledige bedrag investeren. De historisch lage rente biedt veel mogelijkheden voor wie wil investeren in vastgoed.

Financier dus zelf een deel van het aankoopbedrag en ga voor de rest naar de bank. Zelf betaal je bijvoorbeeld 200.000 euro voor een woning die 400.000 euro kost. Voor de overige 200.000 euro sluit je een hypothecaire lening af tegen een rente van 1,74 procent. Gespreid over 20 jaar zal je dan 236.661 euro terugbetalen aan de bank. 

Maandelijks kost je dat 986 euro maar je kan de woning verhuren voor 1.200 euro. Die meerwaarde is op zich al pure winst. Daarnaast creëer je een meerwaarde van 164.339 euro wat neerkomt op een rendement van 41 procent of 3 procent per jaar.

Slim investeren in vastgoed: advies op maat

Ben je benieuwd naar vastgoed waarmee jij je spaargeld stevig kan laten renderen? Bij HRB vind je zeker en vast enkele projecten die hiervoor in aanmerking komen. Maak gerust een afspraak, onze financiële experten staan je bij met advies op maat.

Geïnteresseerd om te investeren in vastgoed?

Te koop

Residentie ‘De Kuiper’

Een oase van rust in het hart van Vorselaar. Een iconisch gebouw op toplocatie met zesentwintig eenheden verdeeld over vier verdiepingen …

Vorselaar, De Kuiper

Toekomstige projecten

Residentie ‘Olmense Markt’

Elf Appartementen pal in het centrum van Olmen, naast de kerk. Kortom wonen op een unieke locatie in een prachtig, goed doordacht project …

Olmen, Olmense Markt

Laatste nieuws

Benieuwd naar wat we allemaal doen? We houden je op de hoogte via onze blogpagina.

Klanten aan het woord

Investeren in duurzaam vastgoed

Benieuwd hoe jij je spaargeld veilig kan laten renderen door te investeren in duurzaam vastgoed? Lees hier waarom HRB-klant Luc Haeverans resoluut voor een BEN-woning kiest.

24 augustus 2021
CLT veilig
CLT

Bij correcte toepassing rot CLT niet

Vanuit HRB willen we reageren op het nieuws uit Sint-Truiden en onze klanten gerust stellen: bij een correcte toepassing rot CLT niet.

07 juli 2021
CLT

5 reden waarom je milieubewust bouwt met CLT

Duurzaam en milieubewust bouwen? Ontdek de 5 reden waarom CLT dé milieuvriendelijkste bouwmethode is bij uitstek.

11 augustus 2021