Home Blog Nieuws Woning afgebroken door droogte? Niet bij CLT!
Nieuws

Woning afgebroken door droogte? Niet bij CLT!

Algemeen Nieuws

11 maart 21

2 min. leestijd

Duizenden Vlaamse woningen zullen de komende jaren afgebroken moeten worden omdat ze onbewoonbaar zijn geworden ten gevolge van scheuren en barsten. 

De montage van een CLT wand op een werf

DAT LEERDEN WE UIT DE PANO-UITZENDING VAN WOENSDAG 10 MAART 2021. GROTE BOOSDOENERS: DE TOENEMENDE DROOGTE EN HET ILLEGAAL OPPOMPEN VAN GRONDWATER.

Vooral woningen die gebouwd zijn op klei- en zandgronden zijn onderhevig aan dit probleem: de bodem droogt uit en krimpt, klassieke constructies in traditionele materialen kunnen de spanningen in de ondergrond niet aan en barsten. Woningen van tientallen jaren oud maar ook recente constructies raken onherstelbaar beschadigd en moeten afgebroken worden.

Bij HRB beschouwen we het als onze missie om verouderd patrimonium te vervangen door duurzame gebouwen. Vandaar ons pleidooi voor CLT-bouw, een duurzaam bouwmateriaal dat bovendien veel minder onderhevig is aan veranderende omgevingsfactoren.

Naar aanleiding van de Pano-uitzending alvast 3 redenen waarom dit fenomeen zich simpelweg niet kan voordoen bij een CLT-woning.

–     FLEXIBILITEIT VAN HOUT     

Hout is van nature flexibeler dan beton zonder in te boeten aan sterkte. Met andere woorden, het heeft de capaciteit om wat mee te geven wanneer bijvoorbeeld de betonnen fundering waarop het is bevestigd van vorm veranderd. Een CLT-bouw zal dus eerder wat mee buigen in plaats van te barsten.  En om dit punt nog wat kracht bij te zetten: in gebieden die gevoelig zijn voor aardbevingen worden er net omwille van die flexibiliteit voornamelijk houten woningen gebouwd.

–     KRUISLINGSE VERLIJMING     

CLT bestaat uit verschillende lagen kruislings verlijmde houten lamellen. Net omdat ze in verschillende richtingen met elkaar verlijmd worden, is de constructie in staat om spanningen die gelijktijdig in verschillende richtingen worden uitgeoefend feilloos op te vangen.

–     CLT IS LICHT     

Door de aard van het bouwmateriaal is de hele constructie relatief licht waardoor de interne krachten in het gebouw lager zijn en er dus veel minder spanningen ontstaan in de constructie dan bij een traditionele bouw. Het zijn net die spanningen die barsten en scheuren veroorzaken. 

Meer weten over CLT? 

Meer nieuws

Gerelateerde nieuwsberichten

Energiezuinige woning
Bouwen met HRB
Sleutel-op-de-deur woning
Jorgo en An – Energiezuinig bouwen met CLT

Jorgo en An zochten wilden een energiezuinig bouwen. In HRB vonden ze een partner die hen hier volledig in ondersteunde.

Lees meer
CLT Voordelen CLT
CLT
Kies nu voor een CLT-woning en bespaar 70.000€ op 25 jaar!

Een CLT-woning is niet alleen een warme thuis, het is vastgoed dat rendeert! Spaar jij ook 70.000 euro op 25 jaar?

Lees meer
Interieurconsulente HRB
Interieuradvies
Nieuws
Nood aan een nieuw interieur?

Toe aan een nieuw interieur? HRB ontzorgt je van A tot Z. Onze interieurconsulente staat voor je klaar voor advies en begeleiding.

Lees meer