Home » Blog » Op welke kosten moet ik rekenen bij de aankoop van een woning?

Nieuws

Op welke kosten moet ik rekenen bij de aankoop van een woning?

Nieuws

26 mei 21

2 min. leestijd

Wanneer een nieuwbouwwoning of -appartement te koop wordt aangeboden, komt de prijs die je bij de advertentie ziet staan niet overeen met het bedrag dat je uiteindelijk betaalt. Aan de aankoop van een woning zijn een aantal extra kosten verbonden, zoals registratierechten, BTW en notariskosten. Maar waar gaat jouw geld nu precies naartoe? HRB klaart het voor je uit.

Kosten van een nieuwbouwwoning
Kosten aankoop woning: de fiscus wil ook wat

Net zoals bij iedere andere aankoop die je doet, gaat er een bepaald percentage van het aankoopbedrag van je woning naar de fiscus. Deze extra kosten die gepaard gaan met de aankoop van een woning, kunnen we opsplitsen in twee soorten. Enerzijds heb je de registratiebelasting (ook wel registratierechten genoemd) anderzijds is er de BTW. Welk type belasting je betaalt, hangt af van de aard van de eigendom die je verwerft.

Registratierechten

Koop je een naakte bouwgrond of een bestaande woning, dan betaal je doorgaans een registratiebelasting die wordt berekend op het volledige aankoopbedrag.  De hoogte hiervan hangt af van het gewest waarin de eigendom gelegen is. Zo hanteert Vlaanderen een tarief van 10 procent, heeft Brussel het percentage vastgelegd op 12,5 procent en handhaaft het Waals gewest met 6 en 12,5 procent het oude systeem van een klein en groot beschrijf. 

BTW

Koop je een nieuwbouwwoning of -appartement, dan betaal je geen registratiebelasting, maar BTW.  Het begrip ‘nieuwbouw’ is wel eindig: een woning wordt als ‘nieuw’ beschouwd tot 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar waarin de woning voor het eerst in gebruik wordt genomen. Ingewikkeld? Dan moeten we het nog hebben over de kosten verbonden aan de aankoop van een woning op plan.

Kosten van een nieuwbouwwoning
Kosten aankoop woning op plan

Koop je een nieuwbouwwoning- of appartement op plan, dan zijn er twee opties. Als zowel de grond als de constructie door eenzelfde eigenaar én gelijktijdig worden verkocht, dan betaal je BTW op het geheel

Koop je een woning op plan waarvan de werken nog niet begonnen zijn, dan verwerf je eerst het grondaandeel waarop je registratierechten betaalt. Pas nadien word je ook eigenaar van de constructie. Een woning op plan betaal je af in schijven, naarmate de werken vorderen. Op de prijs van de constructie betaal je BTW.

Verlaagd BTW-tarief van 6 procent

In principe betaal je 21 procent BTW, maar van 1 januari 2020 tot 31 december 2022 is er in heel België een aangepast BTW-regime van kracht. Koop of bouw je een nieuwe woning op een grond waar een oud gebouw werd afgebroken? Dan betaal je een verlaagd BTW-tarief van 6 procent, tenminste als je aan de wettelijk vastgelegde voorwaarden voldoet. 

Benieuwd naar welke woningen HRB aanbiedt aan dit voordelig BTW-tarief? 

Half open bebouwing, voorgevel moderne nieuwbouwwoning vooraanzicht - Zammelseweg Geel
Te koop

Zammelseweg – Geel

Hedendaags en duurzaam wonen op een zeer centrale locatie. Twee ruime gezinswoningen met open leefruimtes, een luxueuze badkamer, drie slaapkamers, een ruime zolder…

Geel, Zammelseweg

Laatste nieuws

Benieuwd naar wat we allemaal doen? We houden je op de hoogte via onze blogpagina.

Nieuws

Drie keer genomineerd

Bij HRB zijn we goed gegroeid en dat bleef niet onopgemerkt: we werden niet voor één, twee, maar wel drie ondernemersprijzen genomineerd.

11 januari 2022
CLT

De voordelen van een CLT-bouw

Duurzaam en milieubewust bouwen? Ontdek de 5 reden waarom CLT dé milieuvriendelijkste bouwmethode is bij uitstek.

17 november 2021
CLT

CLT voor architecten

Wil je je spaargeld veilig, maar optimaal laten renderen? Dan is investeren in vastgoed een slimme beslissing. Lees hier waarom.

15 november 2021