Home » Blog » Verlaagd BTW-tarief van 6 procent

Nieuws

Verlaagd BTW-tarief van 6 procent

Nieuws

02 februari 21

2 min. leestijd

Te midden van een gezondheidscrisis brengen wij graag wat fijn nieuws:
Het jaar ging van start met een verlaagd BTW-tarief van 6 procent voor de afbraak, sloop en wederopbouw van gezinswoningen.

6% BTW mogelijk

Bij HRB zijn wij heel blij dat de overheid met deze maatregel onze klanten de kans geeft om een nieuwbouwwoning aan te kopen tegen een aanzienlijk lagere prijs. Maar daarnaast verheugen we ons ook over de ecologische impact: de regering heeft namelijk een stimulans gecreëerd om oude, vervuilende gebouwen af te breken en te vervangen door hedendaagse, energiezuinige woningen.

Vanuit HRB zetten we met CLT in op een 100 procent recycleerbaar constructief materiaal waarmee we bovendien bijna-energieneutrale (BEN) woningen realiseren. Traditionele materialen als staal en beton die nog altijd verantwoordelijk zijn voor bijzonder veel CO2-uitstoot hebben we vervangen door gelamineerde houten panelen die CO2 opslaan.

Lees meer over CLT-woningen
6% BTW mogelijk

–     WAT BETEKENT DAT VERLAAGDE BTW-TARIEF VAN 6 PROCENT VOOR JOU?     

Als jij tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 een woning bouwt of koopt op een perceel waar een oud gebouw moet worden afgebroken, dan moet jij maar 6 procent BTW betalen in plaats van 21 procent. Het bedrag dat je daarmee bespaart hangt natuurlijk af van de aankoopprijs van je woning, maar het loopt al gauw op tot ettelijke duizenden euro’s. Bedenk eens wat je daar allemaal mee zou kunnen doen?

 

–     WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VOOR HET VERLAAGDE BTW-TARIEF VAN 6 PROCENT?     

Het gebouw dat wordt afgebroken moet ouder zijn dan 10 jaar. Let wel: de nieuwe woning moet niet op exact dezelfde plek worden gebouwd, enkel het kadastraal perceel moet hetzelfde zijn.

De woning moet je enige eigendom zijn en dit ook gedurende 5 jaar blijven. De woning mag dus niet dienen voor verhuur of als tweede verblijf. Zou je tijdens die 5 jaar eigenaar worden van een woning die je erft, dan wordt hier geen rekening mee gehouden.

De bewoonbare oppervlakte van de nieuwbouwwoning mag maximaal 200 m² zijn. Ruimtes die kleiner zijn dan 4m² of lager dan 2 meter vanaf de vloer worden niet meegeteld.

Om van het verlaagde BTW-tarief van 6 procent te kunnen genieten, moet je voor de werken van start gaan een document
indienen bij het bevoegde BTW-kantoor en bij je aannemer of bouwpromotor waarin je verklaart dat aan alle voorwaarden is voldaan.

Ben je dus eigenaar van een gebouw dat je graag wil vervangen door een nieuwbouwwoning? Neem gerust contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Daarnaast realiseert HRB in de komende 2 jaar een groot aantal projecten die aan de voorwaarden voor het verlaagd BTW-tarief voldoen.
Neem een kijkje op onze projectpagina voor meer informatie!

Bekijk welk van onze projecten in aanmerking komen voor het

verlaagde BTW-tarief!

Te koop

Residentie ‘De Kuiper’

Een oase van rust in het hart van Vorselaar. Een iconisch gebouw op toplocatie met zesentwintig eenheden verdeeld over vier verdiepingen …

Vorselaar, De Kuiper

Toekomstige projecten

Residentie ‘Olmense Markt’

Elf Appartementen pal in het centrum van Olmen, naast de kerk. Kortom wonen op een unieke locatie in een prachtig, goed doordacht project …

Olmen, Olmense Markt

Laatste nieuws

Benieuwd naar wat we allemaal doen? We houden je op de hoogte via onze blogpagina.

Klanten aan het woord

Investeren in duurzaam vastgoed

Benieuwd hoe jij je spaargeld veilig kan laten renderen door te investeren in duurzaam vastgoed? Lees hier waarom HRB-klant Luc Haeverans resoluut voor een BEN-woning kiest.

24 augustus 2021
CLT veilig
CLT

Bij correcte toepassing rot CLT niet

Vanuit HRB willen we reageren op het nieuws uit Sint-Truiden en onze klanten gerust stellen: bij een correcte toepassing rot CLT niet.

07 juli 2021
CLT

5 reden waarom je milieubewust bouwt met CLT

Duurzaam en milieubewust bouwen? Ontdek de 5 reden waarom CLT dé milieuvriendelijkste bouwmethode is bij uitstek.

11 augustus 2021