Home » Blog » Woning afgebroken door droogte? Niet bij CLT!

Nieuws

Woning afgebroken door droogte? Niet bij CLT!

CLT

11 maart 21

2 min. leestijd

Duizenden Vlaamse woningen zullen de komende jaren afgebroken moeten worden omdat ze onbewoonbaar zijn geworden ten gevolge van scheuren en barsten. 

De montage van een CLT wand op een werf

DAT LEERDEN WE UIT DE PANO-UITZENDING VAN WOENSDAG 10 MAART 2021. GROTE BOOSDOENERS: DE TOENEMENDE DROOGTE EN HET ILLEGAAL OPPOMPEN VAN GRONDWATER.

Vooral woningen die gebouwd zijn op klei- en zandgronden zijn onderhevig aan dit probleem: de bodem droogt uit en krimpt, klassieke constructies in traditionele materialen kunnen de spanningen in de ondergrond niet aan en barsten. Woningen van tientallen jaren oud maar ook recente constructies raken onherstelbaar beschadigd en moeten afgebroken worden.

Bij HRB beschouwen we het als onze missie om verouderd patrimonium te vervangen door duurzame gebouwen. Vandaar ons pleidooi voor CLT-bouw, een duurzaam bouwmateriaal dat bovendien veel minder onderhevig is aan veranderende omgevingsfactoren.

Naar aanleiding van de Pano-uitzending alvast 3 redenen waarom dit fenomeen zich simpelweg niet kan voordoen bij een CLT-woning.

De montage van een CLT wand op een werf

–     FLEXIBILITEIT VAN HOUT     

Hout is van nature flexibeler dan beton zonder in te boeten aan sterkte. Met andere woorden, het heeft de capaciteit om wat mee te geven wanneer bijvoorbeeld de betonnen fundering waarop het is bevestigd van vorm veranderd. Een CLT-bouw zal dus eerder wat mee buigen in plaats van te barsten.  En om dit punt nog wat kracht bij te zetten: in gebieden die gevoelig zijn voor aardbevingen worden er net omwille van die flexibiliteit voornamelijk houten woningen gebouwd.

–     KRUISLINGSE VERLIJMING     

CLT bestaat uit verschillende lagen kruislings verlijmde houten lamellen. Net omdat ze in verschillende richtingen met elkaar verlijmd worden, is de constructie in staat om spanningen die gelijktijdig in verschillende richtingen worden uitgeoefend feilloos op te vangen.

–     CLT IS LICHT     

Door de aard van het bouwmateriaal is de hele constructie relatief licht waardoor de interne krachten in het gebouw lager zijn en er dus veel minder spanningen ontstaan in de constructie dan bij een traditionele bouw. Het zijn net die spanningen die barsten en scheuren veroorzaken. 

Meer weten over CLT? 

Laatste nieuws

Benieuwd naar wat we allemaal doen? We houden je op de hoogte via onze blogpagina.

Nieuws

Drie keer genomineerd

Bij HRB zijn we goed gegroeid en dat bleef niet onopgemerkt: we werden niet voor één, twee, maar wel drie ondernemersprijzen genomineerd.

11 januari 2022
CLT

De voordelen van een CLT-bouw

Duurzaam en milieubewust bouwen? Ontdek de 5 reden waarom CLT dé milieuvriendelijkste bouwmethode is bij uitstek.

17 november 2021
CLT

CLT voor architecten

Wil je je spaargeld veilig, maar optimaal laten renderen? Dan is investeren in vastgoed een slimme beslissing. Lees hier waarom.

15 november 2021